Dzięki sklepom ze zdrową i ekożywnością mamy dostęp do ciekawych składników, dotychczas nieznajdujących u nas zastosowania. Ciekawe zastosowania mają np. orzechy kokosa, które dotychczas kojarzone były zazwyczaj z samym orzechem, mlekiem i wiórkami kokosowymi.
Obecnie dostępna jest mąka kokosowa. Jest ona doskonałym składnikiem do ciast nie wymagających pieczenia. Wszystko dlatego, że jako mąkę uzyskaną z orzecha, można ją spożywać na surowo. Mąka kokosowa znajduje zatem zastosowanie do deserów na zimno, ciast i ciasteczek oraz przeróżnych słodkości. Ale to nie jedyne co można wykorzystać z kokosa.
W kuchni doskonale sprawdza się także olej kokosowy. Podobnie jak i mąką może stanowi składnik ciast i deserów na zimno, ale także jest świetny do smażenia. Najlepiej wybierać olej kokosowy tłoczony na zimno. Jest on w postaci stałej, przypominającej smalec, ale topi się już w temperaturze 26 stopni Celsjusza. Ma lekki smak i zapach kokosa. Wiele badań wskazuje, że jego spożywanie ułatwia odchudzanie i dobrze wpływa na zdrowie. Olek kokosowy to także naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry, o działaniu nawilżającym i bakteriobójczym.
Jak widać zarówno mąka kokosowa, jak i olej kokosowy znajdą zastosowanie w naszej kuchni. Jedynym, co może nasz powstrzymywać przed ich stosowaniem to uczulenie na orzechy kokosowe. Oczywiście osoby, które nie lubią smaku kokosa w potrawach, także po nie nie sięgną. Pozostali swobodnie mogą delektować się doskonałymi, i co ważne, zdrowymi deserami z ich udziałem.