Dania zapiekane są bardzo chętnie wybieraną formą przygotowania posiłków. Jest tak przede wszystkim z uwagi na niski stopień trudności tych dań, dodatkowo można je przygotować bardzo szybko oraz ze składników, które znajdziemy w każdej kuchni. Do dań z piekarnika zaliczamy przede wszystkim różnego rodzaju zapiekanki ziemniaczane, makaronowe oraz różnego rodzaju tarty.
Tarty większości osób kojarzą się z deserami, zupełnie niepotrzebnie, bardzo popularna w ostatnim czasie jest tarta na słono. Podobnie jak w przypadku tarty na słodko, bazą jest spód z kruchego ciasta. Należy go upiec wcześniej według przepisu na tartę słodką, jednak eliminując ze składników cukier, ponieważ ryzykowane może być połączenie słodkiego spodu ze słonym farszem.
Blogi kulinarne są to miejsca, gdzie z całą pewnością znajdziemy przepisy na tarty na słono, pomysłów na to danie jest bardzo dużo. Polecam zajrzeć choćby na portal Delektujemy.pl, przepisy na tarty znajdziecie tutaj: . Farsz do tarty wytrawnej może zawierać rozmaite składniki, najlepiej jest wybierać produkty sezonowe, na przykład warzywa. Jednak farsz można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Wytrawne tarty to nie tylko świetny pomysł na szybki obiad, ale dodając bardziej wyszukane składniki może stać się bardzo wykwintnym daniem na uroczystą kolację.
Jeśli mamy mało czasu, zamiast ciasta kruchego możemy wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Poza tartami bardzo popularnym daniem z piekarnika jest tradycyjna lasagne. W przeciwieństwie do tarty wymaga ona zakupu specjalnych składników. Bardzo dużą zaletą wszystkich dań zapiekanych, jest przede wszystkim to, że są bardzo smaczne zarówno na gorąco jak i na zimno.