W dobie pośpiechu i braku czasu każdy szuka jak najszybszego i najlepszego rozwiązania swoich problemów, nawet jeśli chodzi o tak podstawową potrzebę, jaką jest zaspokojenie głodu. Dlatego coraz większą popularność zyskują restauracje i punkty gastronomiczne, które szybko i stosunkowo tanio serwują swoim klientom sycący posiłek.
Mimo faktu, że takie potrawy mają o wiele wyższą wartość kaloryczną oraz zawartość tłuszczów i węglowodanów, dania fast food cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. W każdym mieście z łatwością możemy znaleźć bar, food truck lub restaurację sieciową, które serwują nam hamburgery, hot dogi, pizzę, frytki, tacos, pitę, zapiekanki, smażonego na głębokim tłuszczu kurczaka lub turecki kebab. Wystarczy np. poszukać w Google wpisując „” i już mamy listę miejsc, do których warto się udać.
Ta orientalna potrawa to najczęściej pieczone mięso (baranina, wieprzowina lub drób), podawane z surówką warzywną i sosem (łagodnym lub ostrym) w bułce lub picie. Jest niezwykle popularna wśród studentów, głównie ze względu na fakt, iż z łatwością zastępuje sycący obiad. Dania fast food są smaczne i jedzone od czasu do czasu sprawiają nam dużą przyjemność, jednak należy pamiętać, że zdaniem lekarzy spożywanie ich w nadmiarze prowadzi do wielu schorzeń takich jak: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze oraz zaparcia, a także znacząco podnoszą poziom cholesterolu.
Naukowcy udowodnili również, że nadmiar szybkiego, niezdrowego jedzenia, bogatego w tłuszcze zwierzęce, może być przyczyną nowotworów układu pokarmowego. Zasady zdrowego żywienia najczęściej całkowicie eliminują te potrawy z diety.